Fyto-therapie

Vis medicatrix naturae ….de genezende krachten van de natuur
Het gebruik van kruiden als geneesmiddelen is zo oud als de mensheid zelf. In de middeleeuwen kweekten de monniken al geneeskrachtige kruiden voor de behandeling van ziekten en de genezing van wonden. De informatie die van generatie op generatie werd doorgegeven onderstreepte krachtig de doeltreffendheid van kruidengeneesmiddelen. In 1785 werden kruiden gebruikt voor de behandeling van veel problemen. Een engelse arts, ontdekte dat bepaalde hartkwalen met succes behandeld konden worden met een extract van vingerhoedskruid (Digitalis). Het extract wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in de vorm van het geneesmiddel digoxine.  Een Italiaan weet de werkzame stof (extract) uit de wilgenboom te identificeren: salicylzuur. Binnen korte tijd wordt Aspirin wereldwijd de meest bekende pijnstiller en begin 20ste eeuw wordt Aspirin gezien als een universeel geneesmiddel. Bijna alle geneesmiddelen (allotherapie) zijn afgeleid van (fytotherapie) kruidengeneeskunde.

Dieren, en zeker paarden, staan dichter bij de natuur waardoor zij intuïtief aanvoelen welke plant ze wanneer nodig hebben. Door de revolutie hebben de meeste paarden in deze eeuw weinig keus meer in het selectief zoeken naar kruiden. De hedendaagse weides zijn te klein, de grond te arm of worden kruiden niet gewenst in de weilanden.

Gelukkig worden kruiden nog volop geteelt waardoor we de natuur weer een stukje terughalen op stal. Mijn ervaring leert dat met name paarden zeer goed reageren op kruiden, bij elke aandoening of klacht. Dat is op zich niet verwonderlijk, immers het maag-darmstelsel van een paard is helemaal ingesteld op ( de vertering van ) planten en kruiden.

De werking van een kruid is gebaseerd op de verschillende inhoudsstoffen samen. Naast de normale voedingsstoffen bevatten planten ook vele vitamines, mineralen, sporen elementen etc.  Deze stoffen zorgen voor een breed werkingsmechanisme op het gebied van gezondheids-bevorderende en -beschermende processen in het lichaam.

Het ondeskundig gebruik van kruiden is overigens niet zonder risico. Kruiden kunnen in hoge concentraties erg giftig zijn, en sommige kruiden mogen absoluut niet gebruikt worden voor een levend organisme. Raadpleeg altijd een gediplomeerd en ervaren therapeut.
Visit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Youtube